Nieuwe publicatie verzamelt Nederlandse en Deense praktijkoplossingen om Europa veiliger te laten fietsen

FedEx Express financiert praktische handleiding voor organisaties die zich inzetten voor fietsen en verkeersveiligheid

fedex-cycling-1.jpg

FedEx Express, een dochteronderneming van FedEx Corp., de Global Alliance of NGOs for Road Safety, en de European Cyclists’ Federation (ECF) publiceren vandaag een best practice gids, om non-gouvernementele organisaties (NGO’s) te ondersteunen die pleiten voor veiliger fietsen in Europese steden.

De gids is geschreven door de ECF, samen met de Nederlandse Fietsersbond en de Deense Fietsersfederatie (Cyklistforbundet) en geeft een uitgebreid overzicht van het gedrag, de infrastructuur, het onderwijs, het wettelijke kader en de handhaving in Nederland en Denemarken - twee landen die met succes een sterke fietscultuur hebben ontwikkeld.

De gids is een waardevolle bron van informatie voor organisaties die wegomstandigheden willen creëren die leiden tot een groter aantal fietsers en een betere veiligheid voor alle weggebruikers.

Rock Sherman, Vice President Road Network Europe bij FedEx Express, legt uit: “Een van de meest opvallende relaties tussen fietsen en verkeersveiligheid is dat een veilige fietsomgeving ervoor zorgt dat de veiligheid voor alle weggebruikers toeneemt. Deze gids is dan ook van groot belang voor organisaties die de voorbeelden van Amsterdam en Kopenhagen willen overnemen. Het bevordert veiligheid voor fietsers en alle andere verkeersdeelnemers.”

Ceri Woolsgrove, Policy Officer, ECF, merkt op: “Nederland en Denemarken hebben al tientallen jaren ervaring met de ontwikkeling van beleid en infrastructuur voor fietsveiligheid. In deze gids is met de hulp van de Fietsersbond en Cyklistforbundet deze ervaring en expertise voor het eerst op een toegankelijke manier vastgelegd. Beleidsmakers in andere landen moeten nu het vertrouwen tonen om de beschreven maatregelen en methoden te implementeren, waarmee zij naar een veiliger en duurzamer verkeerssysteem toewerken.

Lotte Brondum, Executive Director, Global Alliance of NGOs for Road Safety, zegt: “Het gevoel van verkeersveiligheid is een belangrijke factor bij de keuze van een vervoersmiddel. Deze gids is een geweldig hulpmiddel voor medewerkers van ngo’s, die de straten veiliger willen maken. Zij kennen de situatie ter plekke en zijn ideale wegwijzers om overheden te helpen fietsende burgers centraal te stellen in hun mobiliteitsplannen. Deze gids biedt hun de kennis, feiten en ondersteuning die ze nodig hebben om op te komen voor oplossingen die levens kunnen sparen.

De presentatie van de gids markeert een belangrijke mijlpaal in het Safer Cycling Advocacy Program - een tweejarig programma dat wordt gefinancierd door FedEx Express Europe via haar liefdadigheidsplatform FedEx Cares. In het tweede jaar van het project gaat de ECF workshops organiseren voor ngo’s in Bosnië, Kroatië en Slovenië.

Het project zal ten goede komen aan de fietsers in die landen die volgens het Eurobarometerrapport van 2014 ongeveer 575.000 personen tellen die de fiets als hun belangrijkste vervoermiddel vermelden. Verder start in deze landen in september 2020 een ‘Back to School’ scholings- en bewustmakingscampagne, speciaal gericht op jongeren.