Europe (Dutch)

Levering van de toekomst: FedEx onthult autonome bezorg-robot

FedEx SameDay Bot is een evolutie voor e-commerce leveringen op dezelfde dag

7007a07e5b4db102960683d899e9a.png

FedEx Corp. (NYSE: FDX) kondigde vandaag een ontwikkeling aan in geavanceerde bezorgoplossingen om zich te kunnen aanpassen aan de constant veranderende behoeftes van klanten. De FedEx SameDay Bot is een autonoom bezorgapparaat, ontwikkeld om retailers te helpen bij het bezorgen van bestellingen op diezelfde dag en om de laatste kilometers voor de aflevering sneller te overbruggen.

Met de robot zullen verkopers in staat zijn om bestellingen van klanten uit de buurt aan te nemen en ze op dezelfde dag nog aan huis te leveren. FedEx werkt samen met verschillende Amerikaanse ondernemingen, zoals AutoZone, Lowe’s, Pizza Hut, Target, Walgreens en Walmart om retailers te helpen bij het beoordelen van hun behoeften aan autonome bezorgingen. Gemiddeld wonen meer dan 60% van de klanten van een winkelier op een afstand van minder dan 5 kilometer van de winkel. Dit biedt mogelijkheden voor hyper lokale leveringen op vraag van de klant.

De FedEx SameDay Bot is een innovatie die ontwikkeld is om het concept van lokale bezorgingen te veranderen en retailers te helpen efficiënt een antwoord te bieden op de constant veranderende verwachtingen van klanten”, zegt Brie Carere, executive vice president en hoofd marketing en communicatie van FedEx. “De robot is een mijlpaal in onze missie om moeilijkheden op te lossen en de kosten van korte afstandsleveringen op dezelfde dag te drukken voor de groeiende e-commerce markt, op een manier die veilig en milieuvriendelijk is.”

De FedEx robot wordt ontwikkeld in samenwerking met DEKA Development & Research Corp. en hun oprichter Dean Kamen, bedenker van verschillende levens veranderende technologieën, zoals de iBot™ Personal Mobility Device en de Segway®.

De robot heeft unieke mogelijkheden die hem onderscheiden van andere autonome voertuigen,” vertelt Kamen. “We bouwen op de krachtbasis van de iBot, een ver ontwikkeld mobiliteitsapparaat voor de andersvalide populatie met meer dan 10 miljoen uren aan betrouwbaar gebruik in de echte wereld. Door het gebruik van deze basiskennis in een extra applicatie hopen we dat de iBot nog toegankelijker wordt voor zij die de robot nodig hebben voor hun eigen mobiliteit.


De FedEx robot is ontworpen om over voetpaden te rijden, maar ook langs bermen om veilig kleinere pakketjes tot bij klanten thuis of op het werk af te leveren. De robot bevat de voetgangersveilige technologie van de iBot en daarnaast ook geavanceerde technologie zoals LiDAR en meerdere camera’s, waardoor de niet-vervuilende robot op batterij zich bewust is van zijn omgeving. Deze technologieën zijn verbonden met zelf aangeleerde algoritmes die obstakels detecteren en vermijden, een veilige weg uitstippelen en de robot toelaat de weg te volgen, maar ook de verkeersregels te respecteren. Beschermde technologie maakt de robot zeer bekwaam, waardoor het over onverharde wegen kan rijden, en buitengewone huis-aan-huis leveringen mogelijk maakt.

FedEx is van plan om de robot deze zomer in bepaalde markten uit te proberen, waaronder in Memphis, US, in afwachting van finale goedkeuring van de stad.

We konden niet gelukkiger zijn dan dit, nu FedEx zijn thuisbasis als teststad gekozen heeft voor deze revolutionaire innovatie”, aldus de burgermeester van Memphis Jim Strickland. “We kijken uit naar de samenwerking met FedEx om nieuwe technologieën te blijven voorstellen, die de levenskwaliteit van onze gemeenschap helpen te verbeteren.”

De eerste test zal bestaan uit leveringen tussen bepaalde FedEx Office locaties. FedEx biedt momenteel een SameDay City service aan, die in 32 markten en 1.900 steden in werking is, gebruikmakende van FedEx voertuigen en werknemers in het FedEx uniform. De FedEx robot zal de FedEx SameDay City service vervolledigen.

De FedEx SameDay robot staat voor een nieuw hoofdstuk in onze lange geschiedenis in het leveren van innovatie en opmerkelijke diensten, gesteund door het al bestaande logistieke ecosysteem van FedEx,” vertelt Brian Philips, directeur en CEO van FedEx Office. “We zijn enthousiast om deze technologie naar nieuwe markten te brengen en onze klanten beter te kunnen ondersteunen. De bedrijven die al feedback gaven op het mogelijke gebruik, bevestigden dat we naar de toekomst van e-commerce kijken.

De FedEx robot zal retailers in verschillende afdelingen ondersteunen. De eerste groep van retail-klanten die het prototype zagen, zien de meerwaarde die deze technologie voor hun bedrijf kan bieden.

We zijn blij dat we samen met de getalenteerde teams van FedEx en DEKA aan deze revolutionaire technologie kunnen werken,” zegt Bill Rhodes, voorzitter, directeur en CEO, klanttevredenheid van AutoZone. “Toen we de FedEx SameDay robot in actie zagen, werd ons meteen duidelijk op welke manieren de robot ons kan helpen onze diensten te verbeteren om onze klanten betrouwbare en hoogst efficiënte leveringen aan te bieden.”

Pizza Hut bekijkt continu hoe nieuwe technologische oplossingen onze leveringsdiensten verder kunnen ontwikkelen, terwijl we zoeken naar een manier om de moderne pizza ervaring voor onze klanten te herdefiniëren,” zegt Nicolas Burquier, chief customer and operations officer van Pizza Hut US. “De kans om met een bewezen innovator in de bezorgwereld zoals FedEx te werken, biedt ons de mogelijkheid om met geavanceerde technologieën onze leveringservaring verder te optimaliseren.”

We blijven in nieuwe technologieën en mogelijkheden investeren die van Target de makkelijkste plek om te winkelen maken – zowel nu als in de toekomst. We kijken uit naar onze samenwerking met FedEx om te ontdekken hoe autonome robots leveringsdiensten en andere kunnen verbeteren, terwijl we de verwachtingen van onze klanten op vlak van gemak en comfort blijven overstijgen,” aldus John Mulligan, Chief Operating Officer bij Target

De robot verscheen voor het eerst voor het grote publiek tijdens NBC’s The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. Dit prototype zal worden bijgesteld om te voldoen aan veiligheidsstandaard en regelgeving, en natuurlijk de specifieke behoeftes van klanten. Voor meer informatie over FedEx SameDay Bot, klik hier. Voor een video, klik hier.

Over FedEx Express

FedEx Express is ‘s werelds grootste express transportbedrijf dat snel en betrouwbaar levert in meer dan 220 landen en gebieden. FedEx Express beschikt over een wereldwijd lucht-en-grond netwerk waarmee tijdsgevoelige zendingen snel afgeleverd kunnen worden tegen een afgesproken datum en tijdstip, en dit tegen een geld-terug-garantie1.

1Geldt onder toepassing van relevante algemene voorwaarden

Over FedEx Corp.

FedEx Corp. (NYSE: FDX) heeft voor klanten en bedrijven wereldwijd een breed aanbod aan mogelijkheden op het gebied van vervoer, e-commerce en zakelijke dienstverlening. Met jaarlijkse inkomsten van $62 miljard biedt het bedrijf geïntegreerde zakelijke oplossingen aan via een netwerk van ondernemingen die samen opereren en die gezamenlijk beheerd worden onder de bekende merknaam FedEx. FedEx wordt voortdurend genoemd in de ranglijsten van meest gewaardeerde en betrouwbare werkgevers ter wereld. FedEx stimuleert de meer dan 400.000 werknemers en onderaannemers om ‘onvoorwaardelijk positief’ gericht te blijven op veiligheid, de hoogste ethische en professionele standaard en de behoeften van de klanten en hun werkgebied. Voor meer informatie over hoe FedEx mensen en mogelijkheden overal ter wereld verbindt, kunt u kijken op http://about.fedex.com.

Over DEKA Research & Development Corp.

DEKA is een research en development bedrijf in Manchester met bijna 600 medewerkers, waaronder ingenieurs en professionals op vlak van productie en kwaliteitsverzekering, gefocust op de ontwikkeling van nieuwe technologieën die een verschillende set van applicaties overspant. Het bedrijf werd in 1982 opgericht door Dean Kamen, een uitvinder die meer dan duizend patenten (in de VS en het buitenland) en verschillende prijzen op zijn naam draagt, waarvan velen voor innovatieve medische apparaten die de grenzen van de gezondheidszorg hebben verlegd.