Europe (Dutch)

FedEx’ nieuwe dienst in Vietnam verbetert doorvoertijd naar Europa met één dag

Ceremonia de saludo con agua al primer carguero FedEx Boeing 767 del vuelo de Vietnam.jpg

Hoofddorp, 2 november 2023 - FedEx Express (FedEx), een dochteronderneming van FedEx Corp. (NYSE: FDX) en ‘s werelds grootste expresvervoersbedrijf, versterkt zijn intercontinentale diensten tussen Vietnam en Europa verder met de introductie van een nieuwe vlucht die snellere doorvoertijden biedt.

Met ingang van 31 oktober 2023 zal de nieuwe vlucht opereren met een speciaal B767 vrachtvliegtuig dat vier avonden per week vanuit Ho Chi Minh City vliegt en Azië met Europa verbindt via de FedEx Asia Pacific Hub in Guangzhou, China. Europese importeurs die vanuit Zuid-Vietnam verzenden, profiteren van snellere doorvoertijden naar Europa met slechts twee werkdagen als doorlooptijd.

Deze nieuwe vluchten bieden extra capaciteit bovenop de huidige vijf vluchten naar Europa, waaronder vier ochtendvluchten via de FedEx South Pacific Hub in Singapore en één huidige avondvlucht via de Asia Pacific Hub. Met in totaal negen wekelijkse vluchten vanuit Ho Chi Minh City zet FedEx het ondersteunen van bedrijven voort om het enorme groeipotentieel in de regio te benutten.

De productiecentra van Zuidoost-Azië groeien en diversifiëren om steeds waardevollere goederen en diensten op te nemen. Multilaterale vrijhandelsovereenkomsten zoals de EU-Vietnam Free Trade Agreement creëren nauwe banden die EU-bedrijven ondersteunen door 99% van de tarieven op goederen die tussen Vietnam en de regio worden verhandeld, op te heffen.

“De Zuidoost-Aziatische ‘Tijger Economieën’ blijven enorme kansen bieden voor Europese bedrijven; En de import tussen de EU en Vietnam alleen al bedroeg in 2022 maar liefst $53,54 miljard”, aldus Karen Reddington, President van FedEx Express Europe. Ze voegt daaraan toe: “FedEx stelt onze klanten in staat om deze kans te grijpen met deze nieuwe vluchten, die een gedifferentieerde service met meer capaciteit en snellere verbindingen bieden.”

De Vietnamese economie heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke stijging van het bruto binnenlands product (BBP) doorgemaakt en zal naar verwachting in 2023 een totaal van EUR 426,35 miljard bereiken1. In de afgelopen 26 jaar is de export van Vietnam naar Nederland jaarlijks met 17,7% gestegen, van EUR 105,5 miljoen in 1995 tot EUR 7,31 miljard in 20212. Deze toename is voornamelijk gedreven door de technologie-, mode- en industriële componentenindustrie. Dankzij deze ontwikkeling is Nederland een belangrijke handelspartner voor Vietnam geworden: alleen al in 2022 importeerde ons land ter waarde van 7,16 miljard euro3. **

FedEx ondersteunt sinds de oprichting van zijn activiteiten in Vietnam in 1994 grensoverschrijdende handel van en naar Vietnam. Met de nieuwe vlucht zullen lokale Vietnamese bedrijven die internationale klanten bedienen, een concurrentievoordeel behalen met versnelde levertijden. Deze laatste aankondiging onderstreept het engagement van het bedrijf om de dienstverlening in Vietnam te verbeteren en de activiteiten in de AMEA-regio te versterken.

*Doorvoertijden kunnen variëren afhankelijk van specifieke herkomst- en bestemmingspostcodes.
** Genoemde bedragen zijn omgerekend van Amerikaanse dollar naar Euro volgens de actuele koers.

1 IMF. (7 april 2023). Vietnam: Bruto binnenlands product (bbp) in lopende prijzen van 1987 tot 2028* (in miljarden Amerikaanse dollars) [Grafiek]. In Statista. Geraadpleegd op 23 oktober 2023, van https://www.statista.com/statistics/444733/gross-domestic-product-gdp-in-vietnam/

2 OEC World (oktober 2023). Laatste trends in handel en groei tussen Nederland en Vietnam https://oec.world/en/profile/bilateral-country/nld/partner/vnm

3 Trading Economics: Europese Unie-import uit Vietnam - Gegevens 2023-2024 Prognose 2000-2022 Historisch (tradingeconomics.com)