Europe (Dutch)

EIT Climate-KIC kiest Utrechts project voor financiering door FedEx ondersteunde Sustainable Cities Mobility-challenge

Projecten in 5 Europese steden gekozen om overgang naar schonere, groenere en meer op mensen gericht transport te ondersteunen

Zicht op de Catharijnesingel in het centrum van Utrecht

Hoofddorp, 4 april 2024 - FedEx Express Europe en EIT Climate-KIC kiezen voor een project in Utrecht als één van de 5 Europese steden die financiering ontvangt in de tweede editie van de Sustainable Cities Mobility Challenge. De ‘Challenge’ heeft tot doel maximaal vijf lokale projecten te financieren die de overgang naar schonere, groenere en meer op mensen gericht transport ondersteunen.

De gezamenlijke ontwikkeling en coördinatie van de Sustainable Cities Mobility Challenge, in samenwerking met FedEx, stimuleert de ambities en mogelijkheden voor steden om transport te decarboniseren, de lokale luchtkwaliteit te verbeteren en veerkrachtigere gemeenschappen op te bouwen.

Parkeerplaatsen transformeren

Linda Voortman, wethouder gemeente Utrecht zegt over het project in Utrecht, dat met name parkeerplaatsen tijdelijk transformeert met pop-up modules tot fietsenstallingzones, groenvoorzieningen en verzamelplekken: “Door voorrang te geven aan groen en aan plekken waar mensen kunnen samenkomen in plaats van aan auto’s, geven we invulling aan een duurzame toekomst van de stad. Hiermee dragen we bij aan een gezondere leefomgeving die voorziet in de behoeften van onze inwoners en die het gevoel van saamhorigheid bevordert.”

Sustainable Cities Mobilty Challenge

De ‘Challenge’, gelanceerd en gecoördineerd door EIT Climate-KIC, is voor het tweede jaar gefinancierd door de Charities Aid Foundation (CAF) America met behulp van een subsidie van FedEx. Naast Utrecht, ontvangen Cornellà de Llobregat en Santa Coloma de Gramenet (Spanje), Lissabon (Portugal) en Liverpool (VK) financiering voor hun ingediende projecten.

Lokale overheden in de EU-lidstaten, in de Horizon Europe-geassocieerde landen, in het Verenigd Koninkrijk en in Zwitserland waren uitgenodigd om voorstellen in te dienen die in lijn zijn met de klimaatagenda van Europa, inclusief de EU-missie ‘100 Klimaatneutrale en Slimme Steden tegen 2030’.

EIT Climate-KIC evalueerde bijna 100 inzendingen op de criteria: potentie voor positieve milieueffecten en sociale impact, leren en ‘herhaalbaarheid’. De projectspecifieke subsidies variëren tussen $70.000 tot $90.000 en worden toegekend uit een door FedEx beschikbaar gestelde prijzenpot van $400.000 (€ 365.000).

Kirsten Dunlop, CEO van EIT Climate-KIC zegt hierover: “Met de Sustainable Cities Mobility-Challenge ondersteunen we steden bij het nemen van gedurfde stappen om hun klimaatambities te bereiken. Deze pilotinitiatieven dienen als proeftuinen waar innoveren, samenwerken en experimenteren samenkomen om transformerende veranderingen te stimuleren in het hart van gemeenschappen. We zijn verheugd om samen te werken met de geselecteerde steden terwijl ze hun mobiliteitssystemen heruitvinden om het dagelijks leven van hun burgers te verbeteren.”

Wouter Roels, SVP Marketing Operations en Customer Experience, FedEx Express Europe voegt toe: “Ondersteuning voor het verbeteren van de duurzaamheid en rechtvaardigheid van transportsystemen over de hele wereld blijft een focusgebied van ons liefdadigheidsplatform FedEx Cares. Het geweldige van deze uitdaging is dat we samen met EIT Climate-KIC steden helpen zelfs bescheiden plannen te realiseren - ze een stap dichter bij hun eigen klimaatdoelen te brengen en bij te dragen aan de bredere klimaatambities van de Europese regio.”

Vier van de winnende projecten, komen van gemeenten - zoals de stad Utrecht - die betrokken zijn bij NetZeroCities, een initiatief gecoördineerd door EIT Climate-KIC en gefinancierd door het Horizon 2020-kaderprogramma om tegen 2030 100 klimaatneutrale en slimme Europese steden te bereiken.

In de vorige editie van de Challenge viel de keuze voor de steden Hackney (VK), Espoo (Finland), Olot (Spanje) en Karasu (Türkiye) met subsidies tot $ 70.000 (€ 65.000) per project.

Lees online meer over de voortgang van deze projecten uit de eerste editie, over de ‘Challenge’ en over de projecten in deze tweede editie.

###

Over EIT Climate-KIC EIT

Climate-KIC is Europa’s toonaangevende klimaatinstituut en netwerk dat een systematische benadering gebruikt om innovatie vorm te geven ter ondersteuning van steden, regio’s, landen en industrieën bij het bereiken van hun klimaatambities. Samen met partners over de hele wereld, handelt EIT Climate-KIC om de kloof tussen klimaatverplichtingen en de huidige realiteit te overbruggen door besluitvormers en investeerders aan te zetten in actie te komen. Ze vinden en implementeren oplossingen op geïntegreerde manieren, en mobiliseren financiën. Ze ontwikkelen vaardigheden om het leren te versnellen en innovatie te verkennen, creëren openingen om mentaliteit en gedraging te verschuiven. Via radicale samenwerking orkestreert EIT Climate-KIC grootschalige demonstraties die laten zien wat mogelijk is wanneer cycli van innovatie en leren gericht worden ontworpen om exponentiële decarbonisatie te stimuleren en veerkrachtige gemeenschappen op te bouwen.

Over FedEx Corp.

FedEx Corp. (NYSE: FDX) biedt klanten en bedrijven wereldwijd een breed aanbod aan mogelijkheden op het gebied van vervoer, e-commerce en zakelijke dienstverlening. Met jaarlijkse inkomsten van $88 miljard biedt het bedrijf geïntegreerde zakelijke oplossingen aan via een netwerk van ondernemingen die samen opereren en die gezamenlijk beheerd worden onder de bekende merknaam FedEx. Steevast gerangschikt onder ‘s werelds meest bewonderde en vertrouwde werkgevers, inspireert FedEx zijn meer dan 500.000 medewerkers om zich te blijven richten op veiligheid, de hoogste ethische en professionele normen, en de behoeften van hun klanten en gemeenschappen. FedEx zet zich in om mensen en mogelijkheden over de hele wereld op een verantwoorde en vindingrijke manier met elkaar te verbinden, met als doel om tegen 2040 koolstofneutrale activiteiten te bereiken. Voor meer informatie gaat u naar http://about.fedex.com.