Europe (Dutch)

FedEx Express Europe en Het Nederlandse Rode Kruis verlengen samenwerking

2023_Derk Segaar (NL RC) and Marius Penninks (Fedex) extend collaboration.png

FedEx Express, een dochteronderneming van FedEx Corp. (NYSE: FDX) en ‘s werelds grootste expresvervoerbedrijf, verlengt haar samenwerking met Het Nederlandse Rode Kruis.

Met een financiële donatie bundelden FedEx Express Europe (FedEx) en Het Nederlandse Rode Kruis (NLRC) in 2022 hun krachten om mensen in dringende nood te helpen en gemeenschappen te ondersteunen bij het vergroten van hun voorbereiding op rampen. De strategische samenwerking wordt nu verlengd tot november 2025.

Onmiddellijke hulp ondersteunen

De FedEx-donatie ondersteunt het Rode Kruis bij zijn onmiddellijke hulpverlening via een noodhulpfonds, waardoor het in tijden van rampen onmiddellijk en wereldwijd kan reageren. In februari 2023 werd dit fonds gebruikt om humanitaire hulpactiviteiten van de Rode Halve Maan in Turkije en Syrië te ondersteunen na de verwoestende aardbevingen in deze regio.

Naast de financiële steun leverde FedEx ongeveer 230 ton aan essentiële hulpgoederen voor het Internationale Rode Kruis, waarbij vijf opeenvolgende rotaties plaats vonden tussen het Rode Kruis magazijn in Dubai en Istanbul in Turkije. Het leveren van liefdadig transport is onderdeel van “Delivering for Good” , een van de pijlers van de wereldwijde maatschappelijke activiteiten, waarbij FedEx haar wereldwijde netwerk en logistieke expertise ter beschikking stelt aan organisaties die missiekritieke-behoeften hebben tijdens rampen.

Voorbereiding op rampen

Extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, stormen, droogtes en bosbranden worden naar verwachting frequenter en ernstiger, met gevolgen voor honderden miljoenen mensen elk jaar. Volgens NLRC zou in een slecht scenario het aantal mensen dat humanitaire hulp nodig heeft als gevolg van weer- en klimaat gerelateerde natuurrampen in de komende 30 jaar bijna verdubbelen.

Voorbereiding op rampen kan talloze levens redden, de impact van rampen verminderen en geld besparen. Het opbouwen van veerkracht binnen gemeenschappen helpt hen zich voor te bereiden op toekomstige noodsituaties zoals overstromingen, extreme hitte en branden. Als onderdeel van de samenwerking zal FedEx financiële steun verlenen aan het Rode Kruis om concrete stappen te ondernemen ter verbetering van de rampenparaatheid.

Marius Penninks, Vice President Ground Operations bij FedEx Express Benelux, zegt hierover: “Al tientallen jaren ondersteunt FedEx lokale, nationale en wereldwijde hulporganisaties en helpt hen levens te redden en er voor mensen in nood te zijn. We zijn dankbaar en trots om het uiterst belangrijke werk van het Rode Kruis te ondersteunen, zowel in Nederland als in Europa en daarbuiten. Voor onze medewerkers is het bevredigend om directe hulp te bieden. Het geeft ons voldoening om de gemeenschappen waar we deel van uitmaken te steunen bij hun voorbereiding op noodsituaties.”

“Mensen in de meest kwetsbare situaties worden altijd het hardst getroffen tijdens een ramp of crisis”, zegt Derk Segaar, Directeur Internationale Hulpverlening bij NLRC. “Het Rode Kruis staat klaar om te helpen wanneer de nood het hoogst is. Overal, altijd en voor iedereen in nood. Tegelijkertijd is het van het grootste belang dat we minstens even veel inspanningen leveren voor preventie en rampenparaatheid. Ik ben dan ook uitermate dankbaar dat we kunnen rekenen op FedEx en de medewerkers van FedEx om deze doelstellingen te bereiken”.